Skip to main content Skip to footer

Boligbyggeri

KASTANJEHJØRNET

Kastanjehjørnet, ikonisk BIG-boligbyggeri på Vejlevej i Billund

Byggeprojektet på Vejlevej i Billund består af 6.600 m2 boliger fordelt på 6 etager, som i enderne på den lange, buede facade skaleres ned mod den eksisterende nabobebyggelse. Facaden med de forskudte moduler er højest på midten.

Heidelberg Materials har til projektet leveret alle præfabrikerede betonelementer, på nær trapper: 6.500 m2 huldæk, 5.600 m2 vægge, og 210 løbende meter søjler.

Jorton opfører som entreprenør dette spændende byggeri, som mest leder tankerne hen på en række stablede klodser, som går ind over hinanden, så der opstår fremspring og nicher med terrasser og balkoner i den robuste bygningskonstruktion. BIG (Bjarke Ingels Group) har tegnet byggeriet med den iøjnefaldende facade, som blidt følger svinget her i bymidten, lige over for det nye Butikstorv, hvor boligerne bliver en del af byvisionen for Billund.

Fordelingen er 25 almene boliger under Billund Boligforening, administreret af Bovia, 28 udlejningslejligheder for Kirkbi, og 11 demensboliger til plejecentret for Billund Kommune. 

Den lyse, robuste og nordiske arkitektur med de store vinduer fremhæves med den blødstrøgne teglbelægning, som dækker balkonerne og undersiden af udkragningerne, mens oversiden danner balkoner for lejlighederne ovenover, forsynet med glasgelænder.

Den ansvarlige projektleder pointerer: Der ligger for Heidelberg Materials nogle tekniske udfordringer i den måde, hvorpå facaden er udformet som ’terrassehus’, med de stablede og forskudte kuber i facaden. De store mængder stål er ophængt i væggene, og til huldækkene har Heidelberg Materials arbejdet med nogle små rammer. De forskudte kuber er ophængt i hårdt armerede vægge, og dækkene ligger i flere koter, hvilket er usædvanligt. – En del af facadens dæk bliver ’indvendigt’ på undersiden og ’udvendigt’ på oversiden, hvilket der skulle tages højde for. Det har været essentielt for arbejdet med dette projekt, at man har bygget efter 3D-model, da det er et byggeri med spændende udformning, som kræver høj detaljeringsgrad i planlægning og logistik.

Fotokredit: BIG – Bjarke Ingels Group.

Fakta

Bygherre: Kirkbi A/S som delegeret bygherre for Billund Boligforening og Billund Kommune
Arkitekt: BIG - Bjarke Ingels Group
Totalentreprenør: JORTON A/S
Heidelberg Materials' leveranceomfang:  
Huldæk: 6.500 m2
Vægge: 5.600 m2
Søjler: 210 løbende meter
Byggeperiode: 2019 - efteråret 2021